Naarmate we ouder worden, kunnen we een val minder goed opvangen zoals we dat deden toen we begin twintig waren. Onze balans is minder goed waardoor het risico op vallen vergroot en zelfs fataal kan zijn.
Het goede nieuws is dat je hier makkelijk wat aan aan kunt doen door te werken aan je fundering, je voeten. Met je voeten doe je zoveel dagelijkse bewegingen. Je voeten bevatten 33 gewrichten en meer dan honderd spieren, pezen en gewrichtsbanden. Daarom is het belangrijk stijve, pijnlijke en weinig actieve voeten als eerste beter te leren bewegen. Vooral als je ervaart dat je knieën en heupen ook stijver bewegen.
Kun jij je tenen strekken in je schoenen?
De kans is groot dat je een groot gedeelte van je leven in ‘goede’ schoenen hebt gelopen. Schoenen die goed ondersteunen.
Maar hoogstwaarschijnlijk zijn dit wel stijve schoenen met een (licht) verhoogde hak en beperkte ruimte voor het strekken van je tenen. Schoenen die in de loop van de jaren je voetspieren in een harnas hebben gehouden.
Dat in combinatie met ons vele zitten en het gebrek aan wandelen over natuurlijk terrein, kan leiden tot eeltknobbels, hamertenen, hielspoor, osteoporose, neuropathieën en osteofyten (benige botuitsteeksels rondom gewrichten). En zelfs zonder die kwalen kunnen je voeten stijf zijn, ook als je nog in de 20 of 30 jaar bent. Als je de gewrichten en spieren in je voet niet beweegt dan neemt je circulatie daar af. Hierdoor kun je minder snel herstellen van een verwonding of ander letsel, dit is vooral belangrijk voor mensen met diabetes. Maar een ‘stijve’ voet kan ook leiden tot klachten in de knieën, de lage rug en zelfs nekpijn.
Het goede nieuws is dat door je voeten met eenvoudige oefeningen te bewegen, je de spieren weer kan activeren en soepeler kunt maken en je balans kunt verbeteren.
Hoe hou je de gewrichten in je voet soepel?
Hobbels en bobbels kunnen goed helpen bij het soepel houden van de gewrichten in je voeten. Hiervoor hoef je niet gelijk in de heuvels te gaan wandelen. Dit kun je op een veilige manier introduceren door middel van een tennisbal. Door je voeten over een bal te rollen ga je ook stabieler staan en lopen en worden je voeten krachtiger. Deze oefening is voor iedereen, van alle leeftijden.
Balletje rollen met je voeten vanuit de traditionele Chinese geneeskunde
Vanuit de TCG bekeken kun je d.m.v. balletje rollen met je voeten, nier acupunctuurpunt 1 stimuleren.
Hierdoor kan het verlichting bieden bij o.a.:
- slapeloosheid, hartkloppingen, angst, slecht geheugen, manie, opvliegers, nachtelijk zweten. Daarnaast werkt dit punt heel aardend.
Balletje rollen met je voeten vanuit de reflexologie
Vanuit de reflexzone therapie bekeken, worden er een hoop reflexzones geprikkeld door het rollen van de bal over de zool van je voet. De grootste druk zal bij de meeste mensen op de spijsverteringsorganen liggen. Met name op de dikke en dunne darm. Waardoor deze oefening o.a. de drang om te ontlasten met zich mee kan brengen en een betere doorbloeding in de darmen kan bevorderen. Daarnaast worden veel andere spijsverteringsorganen gemasseerd door de bal zoals de maag, de alvleesklier, de milt, de lever, de galblaas. Maar ook het bekken, de longen en het hart worden via de reflexzones geprikkeld. Over het algemeen kunnen we zeggen dat het rollen met de bal heel effectief kan zijn om meerdere reflexzones te masseren en kan het ontspannend werken.
Instructies
- Ga zitten of staan terwijl je je aan iets stevigs vasthoudt (kies wat voor jou het beste aanvoelt). Begin door op je blote voeten op heupbreedte te plaatsen. Doe je ogen dicht en voel hoe je voeten de grond raken. Waar raken je tenen, bal van de voet, je middenpool en je hak de grond en waar niet? Onthou dit voor jezelf.
- Plaats de tennisbal onder één voet.
Laat voorzichtig het gewicht op de bal rusten.
Beweeg je voet naar voren en naar achteren over de bal, van links naar rechts en weer terug.
Oefen druk uit op de verschillende gewrichten.
Stel je voet voor als een vloer die je moet stofzuigen. Je wil geen haartje of stofjes laten dwarrelen dus ga je langs alle hoeken en gaatjes.
We gaan dus het gehele oppervlak stofzuigen.
Ga zorgvuldig en met kleine stukjes langs de hak, de bal, je tenen, alle gewrichtjes en de middenpool van je voet, dit mag op een heel rustig tempo.
Druk meer of minder druk uit.
Als je gaat staan dan oefen je meer druk uit (zorgt voor meer beweging in de gewrichtjes van de voeten), net zoals dat je je gewicht verplaatst richting de bal ook meer druk geeft. - Als je één voet hebt gedaan, voel je het verschil met je andere voet.
Als het goed is dan heb je nu meer grip en raakvlak met de grond onder je voet die je net hebt behandeld.
Je bent aan één kant al een stuk stabieler en geaarder gaan staan. - Doe nu hetzelfde voor je andere voet.
Tips:
- Kleinere en hardere ballen geven nog meer druk dan grotere, zachter ballen.
Varieer met verschillende maten en structuren (zacht en hard en met structuur erom).
Iedere bal zal de gewrichten in je voet op een andere manier in beweging brengen.
Bewaar de ballen in een koker, mandje of schaaltje waar ze bij elkaar zijn. Dan struikel je ook niet over losliggende ballen. - De oefening maak kennis met je tenen, kalmeert o.a. je geest maar helpt ook met de spreiding van je tenen en daardoor een betere balans. Deze oefening kun je zittend doen.
- De kuitstrekking werkt goed bij hielspoor, pijn in je onderrug, aambeien, hoofdpijn en buikpijn. Wees niet verbaasd als je vrij snel daarna naar het toilet moet. Het is ook een goede oefening voor hardlopers, voetballers etc. waarbij de kuitpsieren vaak korter zijn.
- Bezoek een voetreflexoloog om de 4 tot 6 weken om o.a. de bloedcirculatie en soepelheid van je voeten op peil te houden.