Wat hebben zwangere olifanten en Keniaanse vrouwen gemeen?

Door Floor Tuinstra

Wat hebben zwangere olifanten en Keniaanse vrouwen gemeen?

Wat eten zwangere olifanten om hun bevalling op te wekken?

Kun je dat zelf ook doen of heb je daar hulp bij nodig?

Olifanten kunnen soms een hele struik van de boraginaceae plant oppeuzelen om vervolgens 3 dagen later te bevallen. Het lijkt alsof dat een lange tijd is die er tussen zit maar aangezien ze 22 maanden zwanger zijn, is dat relatief vrij kort. Deze boraginaceae plant gebruiken Keniaanse vrouwen ook voor het opwekken van de bevalling en voor een abortus. In de Méditerranée groeit een sterke concentratie van deze planten, daar wordt hij door Mediterraanse vrouwen ook gebruikt voor dit soort doeleinden.
Misschien kunnen we als het om onszelf gaat ook kijken naar wat de natuur ons biedt, maar hoe kun je de bevalling opwekken als we niet zo’n plant tot onze beschikking hebben?

Bekende huismiddeltjes voor het natuurlijk opwekken van de bevalling

Er zijn veel huismiddeltjes bekend, denk bijvoorbeeld aan:
  • Frambozenbladthee
  • Dadels eten
  • Seks
  • Strippen
  • Tepelstimulatie
  • Wandelen

Strippen is voor velen nog wat te invasief, niet iedereen wil seks met zijn partner en ook niet iedere vrouw heeft behoefte aan tepelstimulatie.
Sommigen kunnen al wekenlang frambozenbladthee drinken zonder enig effect te merken en dames met zwangerschapsdiabetes mogen oppassen met dadels eten. Wandelen lukt niet voor iedereen, vooral niet als er sprake is van bekkeninstabiliteit of een pijnlijk bekkengebied.
Wandelen vind ik persoon wel een heel goede activiteit om de daling van je baby naar beneden verder voort te zetten, als je het fysiek kan dan zou ik dit zeker doen.
Maar wat als dit allemaal (nog) niet voor jou werkt, of jouw ding is?

Handen

Voor het natuurlijk opwekken van de bevalling heb je eigenlijk niet veel nodig op je handen na. Met de kennis van een paar technieken die je laten zien waar je jezelf of je partner kan behandelen kun je zelf aan de slag.
Veel verloskundigen zijn er al mee bekend; voetreflexologie. En laat dat nu net mijn vakgebied zijn.

Ondersteuning

Zelf vond ik tijdens mijn zwangerschappen een bezoek aan de voetreflexoloog een zaligheid. Het liefst ging ik iedere dag maar dat werd een duur grapje. Gelukkig kon ik een paar eenvoudige technieken aan mijn man laten zien waardoor ik buiten de voetreflexologie behandelingen ook iedere avond van hem een behandeling kreeg. Het is namelijk ook ontspannend.
Een vriendin van mij vond het prettig om zelf op de bank de technieken toe te passen.
Tegen het einde van mijn 2e zwangerschap ging ik iedere week 1 keer bij mijn voetreflexoloog onder behandeling.
Nu ik niet meer zwanger ben, ga ik nog steeds 1 keer in de maand naar de voetreflexoloog. Voor mij is er geen betere vorm van massage om te kunnen ontladen.

DIY

Wat kan je doen als er geen voetreflexoloog bij jou in de buurt zit waar je op korte termijn langs kan of als je wil dat je partner jouw behandelt of jezelf wil gaan masseren? De technieken die ik aan mijn man, vriendin en cliënten heb laten zien, staan sinds kort ook in een boek beschreven zodat je aan de slag kan. In Natuurlijk de bevalling opwekken met acupressuur en voetreflexologie, staan 14 technieken beschreven om de daling van je kindje naar beneden verder door te zetten, om los te kunnen laten (zowel mentaal als fysiek), voor meer energie (zowel voor jou als de baby), om de ontsluiting te bevorderen, meer ontspanning en minder stress te ervaren en meer tips en ervaringen van cliënten vind je in dit boek.

Een zwangerschap en bevalling zijn een belangrijk moment om in je eigen cocon, dicht bij jezelf en jouw baby te blijven. Maar het was wel heel fijn voor de lezers om te kunnen zien of lezen hoe het andere moeders is vergaan. In het boek staan meer ervaringen van mijn cliënten. Hoewel een aantal bekende mensen het geen probleem vonden om met voor-en achternaam in het boek te komen, heb ik overal alleen de voornaam gebruikt uit privacy overwegingen en om het cocon gevoel te behouden, ook na de bevalling.

1 techniek nodig

Rondom de enkel liggen een aantal punten die je beter niet tijdens de zwangerschap kan behandelen en elders op je lichaam zijn er ook een aantal van die acupressuur punten. Maar tegen het einde als je je lichaam langzaam wil voorweken voor de bevalling dan zijn deze punten juist aan te raden. Dat wil niet zeggen dat er gelijk een bevalling op gang komt. Uiteindelijk bepaalt het kindje zelf wanneer het komt. En het verschilt ook per moeder en waar ze in haar zwangerschap zit.

Maar soms heeft iemand maar 1 techniek nodig.

Zoals Wendy één van mijn cliënten en later ook student.
Met 41 weken werd er gesproken over de ingrepen die zouden plaatsvinden als de baby er met 42 weken nog niet was. Daar had ze geen oren naar. Maar er was nog geen enkel teken van een naderende bevalling. Ze gebruikte alleen de techniek ‘Het nestje’. Haar moeder had haar hier ooit eens over verteld, dat je hier je cyclus ook mee kan reguleren. Dit is een techniek die de baarmoeder-reflexzone op de voet stimuleert, en warempel binnen 3,5 uur begonnen de weeën en is ze natuurlijk bevallen met 41 weken en 3 dagen.

Het nestje

Copyright Floor Tuinstra
Copyright Floor Tuinstra

Waar ligt het nestje en hoe kun je deze behandelen?

Dit punt is veilig om vanaf 37 weken zwangerschap te behandelen.
Locatie: het ligt aan de binnenkant van de voet tussen het enkel bot en de hiel.

Ga op bed zitten of op de bank en leg de voet die je gaat masseren voor je, zoals op de foto. Gebruik je duim of vingers om matige tot diepe druk uit te oefenen en masseer het punt gedurende 30 seconden. Herhaal dit ook op de andere voet. Mocht het punt heel gevoelig zijn dan kun je even pauzeren.
Weetje: zoals ik eerder al beschreef in het verhaal van Wendy kun je dit punt ook gebruiken voor het reguleren van je cyclus. Stel dat je cyclus niet op gang komt dan zou je dit punt kunnen masseren. Ik zet deze naast andere technieken ook altijd in voor cliënten die langskomen voor een fertiliteitstraject.

NIBY’S®-behandeling en cursus

Via de verloskundigen komen er veel moeders in spe naar mijn praktijk. Onlangs kwam Florence (zelf verloskundige) langs voor een NIBY’S®-behandeling en bij de eerste aanraking vertelde ik haar ‘zo deze baby is heel goed ingedaald’. Waarop ze direct uitriep: ‘Hoe weet je dat terwijl je me amper hebt aangeraakt en hoe lang moet ik studeren om te kunnen wat jij voelt?’.
Door de ervaring die ik inmiddels heb opgebouwd kan ik bij de eerste aanraking al voelen of een baby goed is ingedaald of niet. Wil je als professional ook leren hoe je hiermee aan de slag kan bij jouw cliënten? Voor 2023 zijn de eerste NIBY’S®-cursussen gepland:

NIBY’S®-Cursus voor therapeuten

Bekijk hier de geplande cursussen voor 2024.

NIBY’S®-Cursus voor moeders en partners

Wil jij als moeder of als partner/ondersteuner van de moeder graag weten hoe je zelf aan de slag kan en hier in de praktijk ook meer over leren? Stuur dan een email aan info@floortuinstra.nl.